Ajvar
od paprika i plavog patlidžana
pečenih u rerni
Jako je izdašan, potrebno vam je manje vremena da ga napravite, a veoma je ukusan, još imate vremena da ga napravite
Potrebno vam je
4 kg paprike, može bilo koja
2 kg plavog patlidžana
400 gr ulja
1 kašika esencije
200 grama šećera
soli po ukusu
2-3 glavice belog luka
Papriku operite, očistite od semena i isecite na filete. Pleh podmažite i rernu zagrejte na 250 stepeni. Poredjajte papriku u pleh i stavite u rernu da se peče. Pečenu papriku sipajte u djevdjir i ostavite da se hladi
Plavi patlidžan, kao papriku, operite, oljuštite i isecite na deblje šnite, pleh podmažite. Stavite u rernu i ispecite. Pečen paradajz takodje u djevdjeru ohladite.
Sameljite na vodenici za meso sa krupnijom rešetkom, U šerpu sipajte ulje, zagrejte, prvo stavite i propržite beli luk, onda sipajte samlevenu papriku i paradajz, dodajte ostale začine stalno mešajući.
Ajvar je ukuvan kada vam ostaje trag iza varjače.
Sklonite šerpu sa vatre i odmah sipajte u prethodno dobro oprane i zagrejane tegle. Zatvorite tegle i odlažite u kartonsku kutiju, koju ćete pokriti ćebetom i ostaviti da se ohlade. Hladne tegle ostavite na stalno mesto do upotrebe