Ove ukusne, mekane posne kiflice, će vam se svideti. Imaju prelep ukus, miris, ali su i lepe, onako, za oko
Potrebno vam je
2 dl fanta soka
o,3 dl vode
1,5 dl ulja
1/2 parčeta kvasca
250 grama,pečenog, pasiranog batat krompira
oko 700 grama brašna
150 grama šećera
1 kašičica mlevenog djumbira
Rendana kora od 1/2 pomorandže
50 grama margarina
Za fil
5 kašika džema od šipka
1 šoljica šećera u prahu za posipanje
U mlakoj vodi otopite kvasac, u prosejano brašno dodajte, kvasac, sok, ulje, šećer, djumbir, rendanu pomorandžu i pasirani batat. Sve zamesite u glatko mekano testo koje se neće lepiti za prste. Ostavite piola sata na toplom mestu.
Premesite nadošlo testo, podelite ga na dva dela.
Koru razvijte na debljinu tupe strane noža, podelite na 16 jednakih trouglova, filujte džemom i formirajte kroasane.
Redjajte ih u podmazan pleh, preko svakog stavite listić margarina. Ostavite petnaestak minuta da narastu i pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni. Posle deset minuta, smanite temperaturu na 200 i pecite još dese-petnaest minuta
Pečene, tople kroasane, pospite šećerom u prahu i uživajte u prelepom ukusu
mogu se oblikovati i u venčiće, ukus je isti