Vreme je Uskršnjeg posta, treba se snaći, biti kreativan i pripremiti jelo, koje godi oku i stomaku.
Ovo je baš takvo jelo, tako kažu svi koji su ga probali
vreme pripreme 40 minuta
dovoljno je za 4 osobe
Potrebno Vam je
600 grama oljuštenog krompira
3 glavice crnog luka
1 šargarepa
1, 5 dl ulja
3 čena belog luka
1 šoljica semenki suncokreta i bundeve
2 kašike kuvanog paradajza
1 kašika sušenog povrća
1 kašičica soli
1 kašičica aleve paprike
Po ukusu začina
Kotányi
ruzmarin i luk vlašac je bio moj izbor
Staviti posudu na vatru, sipati ulje, kada se zagreje dodati luk isečen na rebarca. Pržiti pet minuta, dodati šargarepu isečenu na lističe, nastaviti sa prženjem.
Ispeći semenke, paziti da ne pregore
Skloniti sa vatre sud sa lukom i šargarepom, dodati semenke, paradajz, sušeno povrće, beli luk i alevu papriku.
Vratiti kratko na vatru, dodati soli po ukusu. Sve sjediniti.
Oljušten krompir oprati, preseći na polovinu i lagano nožem izdubiti. U posudu u kojoj će se krompir kuvati poredjati ovako pripremljene krompire i kašičicom puniti pripremljenim filom.
Svaki krompir odozgo kroz fil probosti nožem kako bi se lakše skuvalo jelo.Sredine krompira poredjajte izmedju punjenih krompira.
Naliti vodom do polovine krompira, poklopiti poklopcem i kuvati 15-20 minuta. Sve zavisi od vrste krompira. Beli krompir je mekši i potrebno mu je manje vremena da se skuva
Pre služenja pospite sušenim ruzmarinom i svežim vlašcem
Turšija se lepo slaže kao salata uz ovo jelo