Ukusan kolač za slavlja u dane posta. Ovo je bila moja rodjendanska poslastica.
Potrebno je za koru
200 grama šećera
3 dl. kisele vode
1 d.ulja 1 kašičica sode bikarbone
2 kašike džema od kajsija
300 grama brašna
Fil
3oo grama mlevene posne plazme, može i običan posni keks
2 dl gustog soka od kajsije ili breskve
250 grama kesten pirea
100 grama margarina
150 grama šećera u prahu
2 dl soka za prelivanje kore
za glazuru
250 grama posne čokolade
Umutiti šećer sa kiselom vodom, uljem, džemom i sodom bikarbonom. kada masa postane ujednačena, dodati brašno. Mešajte lagano i vodite računa da u testu ne ostanu grudvice.
Pleh vel.30x20 obložite pek papirom, sipajte testo. Protresite pleh da se testo svuda izjednači.
Pecite na 200 stepeni dvadesetak minuta.
Izvadite pečenu koru i prenesite je na služavnik gde ćete je filovati.
Pripremite fil tako što mleveni keks prvo natopite sokom, zatim dodate kesten pire, sve mešanjem izjednačite.
Posebno umutite margarin sa šećerom u prahu, dodate prethodnoj masi. Mikserom ili žicom mešajte dok masa postane penasta.
Pečenu koru prelijte sokom, izbockajte čačkalicom da lepo upije. Preko rasporedite fil.
Otopite čokoladu sa 3 kašike ulja, prelijte preko fila. Sačekajte da se ohladi. Kolač secite u obliku
kocki ili štangli
Od pripremljene mase za koru, mogu se ispeći dve korice u manjem prehu i filovati istim filom kao torta