Ovo je recept koga treba sačuvati od zaborava za mlađe generacije, koje tek dolaze.
Najzdraviji recept, voće, lišće i voda, ostalo odradi priroda
Turšiju je spremila moja mlada i vredna prijateljica Slavica Pantić iz sela Smilovca, opština Ražanj. Osoba koju sve zanima, obratila mi se za pomoć, minimalno sam pomogla u pronalaženju recepta. Sve ostalo je njena zasluga.
Ja samo pišem i prenosim recept za naše mlađe generacije
Za ovu turšiju potrebne su zimske kruške koje u narodu zovu turšijare. One se teško mogu jesti u svežem stanju jer su oporog ukusa, kao divlje.
Najbolje je ostaviti ih u glinenom-zemljanom ćupu ili drvenim kačicama, ali može poslužiti veća staklena tegla.
Za ovu turšiju potrebno je
zimske kruške turšijare
voda
grančice od krušaka i višanja sa listovima
Kruške operite sa drškom, teglu ili posudu u kojoj ćete ostaviti turšiju takođe operite i sterilišite vrelom vodom
- U posudu ređajte kruške sa drškom prema vrhu.
- Kada ste napunili posudu odozgo naređajte grančice od krušaka i višanja sa listom
Posudu napunite vodom, povežite gazom. Posudu stavite u tepsijuili pleh kako bi se tečnost prilikom vrenja slivala u tepsiju.
Ostavite na toplom mestu i pustite da vri. Taj postupak će zavisno od toplote trajati duže ili kraće. Kada se vrenje završi,možete skloniti grančice, i početi sa korišćenjem turšije.
Tečnost od ove turšije je takođe dobrog ukusa, može se popiti kao sok