Vreme je za ovo voće koje se odomaćilo i na NAŠIM prostorima. Ja sam ove jabuke dobila na poklon od moje komšinice. Ima u dvorištu dva stabla i baš su dobro rodila ove godine. Ovo je ona vrsta jabuka koje treba da sazre baš dobro, da su sasvim mekane, gnjile, što bi se reklo u našem narodu.
Ja više volim da jedem onu vrstu koja se može jesti dok su još čvrste. Volela bih da kupim takvu sadnicu ako je ima kod nas u prodaji
1 kg mekanih zrelih japanskih jabuka
100 grama šećera, ili po ukusu
sok od dva manja limuna
Jabuke oljuštite, stavite u šerpu u kojoj će se kuvati, preko njih sipajte sok od limuna i promešajte.
Šerpu stavite na tihoj vatri i kuvajte dvadesetak minuta. Mešajte za vreme kuvanja da ne zagori. Štapnim blenderom ujednačite masu. Dodajte šećer i nastavite sa kuvanjem. Neće vam trebati mnogo vremena za kuvanje jer i ako masa izgleda retko, posle hlađenja, brzo dobije gustinu. Proverite to, tako što ćete sipati jednu kašiku na tacnu i staviti u frižider.
Gotov džem sipajte u male teglice, zatvorite, izvršite pasterizaciju, tako je sigurnije za duže vreme čuvanja.
Ovim džemom možete obradovati dragu osobu, jer se teško može naći u prodaji