- SOČNA LENJA PITA
- 2 jajeta
200 g šećera
1,5 dl ulja
2 dl jogurta - 1 kesica praška za pecivo
- 450 g brašna
- Za fil:
- 1/2 kg rendanih kiselih jabuka
- 50 g suvog grožđa
- 100 g mlevenih oraha
- 5 kašika šećera
- 1/2 kašičice cimeta
- malo šećera u prahu (za posipanje)
- Prvo narendati jabuke sa korom u njih sipati suvo groždje i šećer i ostavite tako dok spremate testo da otpuste sok. Umutiti jaja, šećer, ulje i jogurt. Mutiti dok se otopi šećer, dodati brašno kome smo dodali prašak za pecivo i kašikom sjediniti testo. Javuke staviti u cediljku da se ocedi sok. Kada se ocedi, pritisnite i kašikom odozgo. Dodajte orahe i cimet, pa sve izmešajte.
- Pleh u kome će se peći obložite pek papirom i sipajte polovinu testa. Stavite u zagrejanu rernu da uhvati koricu. Iznesite iz rerne, pa lagano poređajte pripremljen fil.
- Odozgo prelijte preostalo testo i vratite u rernu da se dopeče. Pecite još dvaresetak minuta na 200 stepeni. Pečeni kolač izvadite iz rerne, prekrijte i ostavite da se malo prohladi. Pospite šećerom u prahu i secite u kocke.
Sunday, 22 February 2015
SOČNA LENJA PITA
Zimska čorbica
- 1 batak sa karabatakom
- 100 g smrznutog graška
- 1 koren šargarepe
- 1/2 korena celera
- 2 srednja krompira
- 100 g smrznute boranije
- 1 glavica crnog luka
- 0,5 dl ulja
- 10 komada smrznutih čeri paradajza
- malo soli
- prstohvat komorača
- U dubljoj šerpi staviti meso, oljuštene i oprane cele krompire, ceo koren šargarepe, celer, šargarepu, boraniju i celu oljuštenu glavicu crnog luka. Posoliti, sipati ulje, naliti sa 1,5 litrom vode, poklopiti šerpu i ostaviti da se kuva dvadesetak minuta. Kada je povrće kuvano, izvaditi meso, krompir, šargarepu, celer i luk. Meso iscepkati na listiće, a povrće grubo ispasirati, vratiti sve u čorbu. Smrznuti čeri paradajz na kratko spustiti u vrelu vodu, skinuti opnu i tako oljušten spustiti u čorbu. Dodati komorač i po želji još začina. Poklopiti i pustiti da vri još neki minut. Servirati sa kiselom pavlakom.
Subscribe to:
Posts (Atom)