- 3 dl mleka
- 1,5 dl ulja
- 2 jajeta
- 1 žumance
- 20 g kvasca
- 100 g margarina
- 300 g sira
- malo aleve paprike
- 1/2 šoljice pečenog susama
- 1 kašičica soli
- oko 600 g brašna
- U mlako mleko rastopiti kvasac, dodati 2 komada jaja i ulje pa zamesiti testo sa brašnom kome ste umešali so. Ostaviti petnaestak minuta da naraste, onda odvajati kuglice veličine manje jabuke. Svaku kuglicu oklagijom razviti u lepinjicu za 1cm širu od čaše ili modle kojom ćete vaditi dno korpice.
- Obruč koji ste dobili polako rukama razvlačite kao gumicu za tegle, vodite računa da obruč ne pukne, preklopite ga na pola da dobijete dva obruča.
- Sad ovaj dvostruki obruč polako razvlačite kako biste ponovo preklopili i dobili četvorostruki.
- Razvucite ovaj četvorostruki obruč u veličini dna korpice koga ste prvo pripremili istovremeno rukama uvrtite trakice kako biste oblikovali stranice u vidu pletenica.
- Dno korpice premažite vodom i polako postavite pripremljeni obruč. Gotove korpice redjajte u podmazan pleh. Premažite stranice umućenim žumancetom.
- Tako pripremljene korpice punite filom od izdrobljenog sira kome dodate susam i alevu papriku. Preko svake pospite narendani margarin. Možete ostaviti i ispeći i prazne korpice i njih pospite margarinom.
- Ja sam pravila pola-pola. Pečene sam naknadno filovala istim filom, možete filovati filom po vašem ukusu.
Thursday, 30 June 2016
Slane *pletene* korpice
Sunday, 26 June 2016
Sladoled od višanja i banana
Za ovaj ukusan osvežavajući sladoLED potrebno je
1 banana
200 grama očišćenih višanja
1 šoljica ribizli
2 dl kisele pavlake
200 grama šećera
Višnje i banane izmiksajte sa šećerom, dodajte kiselu pavlaku i miksajte, dok se masa ne izjednači.
Ja sam koristila štapni mikser.
Pripremite silikonske kalupe i dobijenu masu razlijte u njih.
Pre razlivanja, u kalupe rasporedite cele plodove ribizli i polutke višnji
ostavite u zamrzivač da se sladoled zaledi
Prijatno
Saturday, 25 June 2016
Pita sa malinama i višnjama
Pita koja će se dopasti svima koji vole sočne voćne pite. Koristite voće koje volite, iz vaše bašte, sezonsko, maline, višnje, ribizle, jabuke, breskve, kajsije, da ne nabrajam više. Svaka uspe, ne može da omane
PRAVILA SAM TRI ROLATA
POTREBNO JE
9 komada kora za pitu
3 komada jaja
200 grama šećera
1,5 dl ulja
2 dl kiselog mleka
150 gr. griza
1 prašak za pecivo
za fil
600 grama voća
ja sam koristla pola, pola, višnje i maline
za preliv
300 grama šećera
2 dl. vode
Umutite jaja sa šećerom, dodajte ulje i kiselo mleko, nastavite sa mućenjem da se svi sastojci sjedine. Zatim dodajte griz i prašak za pecivo.
odvojte za svaki rolat po 3 kore. Premažite prvu koru dobijenim filom, preko nje ponovo koru, premažite, stavite treću koru i nju premažite, na strani kore, koja je prema vama rasporedite 1/3 voća. Zavijte rolat i stavite u podmazan pleh.
Na isti način nafilujte i ostala dva rolata. Ostavite malo fila i premažite rolate.
Pecite na 200 stepeni 20-30 minuta.
Posudu sa šećerom i vodom stavite na vatru i pustite da vri nekoliko minuta. Ohladite sirup, tople rolate, prelijte ohladjenim sirupom
Kada pita upije sav sirup, secite i služite se
Tuesday, 21 June 2016
Voćni kolač
Pravo je vreme da napravite voćni kolač, bašte su nam pune voća a i pijace, ko nema svoju baštu.
Potrebno vam je
3 komada jaja
5 šoljica od crne kafe šećera
3 šoljice ulja
1 čaša od 2 dl kiselog mleka
1 puding od vanile
5 šoljica brašna
1 prašak za pecivo
300 grama voća po izboru
Ja sam koristila nektarine i marele
Umutite jaja sa šećerom, dodajte ulje i kiselo mleko, mutite dok se masa sjedini i šećer otopi.
Pomešajte brašno, puding i prašak za pecivo, pa dodajte u umućenu masu. Mešajte lagano kašikom. Kada dobijete ujednačenu masu, sipajte polovinu u pleh obložen pek papirom.
Stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni da se testo malo zapeče.
Zapečeno testo izvadite iz rerne i poredjajte voće.Prelijte drugom polovinom pripremljenog testa. Vratite u rernu i dopecite kolač.
Kada se kolač malo prohladi, secite kocke ili štanglice i služite se
Tuesday, 14 June 2016
Fant-čoko-voćne korpice
Za ove fantastične čoko-voćne korpice potrebno je
300 grama Menaž čokolade
2 komada jaja
100 grama smedjeg šećera
50 grama putera
100 grama mleka u prahu
100 grama mlevene plazme
2 kesice vanilin šećera
1 kašika ulja
za punjenje
300 grama voća po vašem izboru
Ja sam iz svoje bašte koristila, maline, marele, jagode ribizle
Pripremite kalupe za korpice, ja sam koristila silikonske, koji ujedno mogu služiti i za posluženje.
100 grama čokolade Menaž otopite na tihoj vatri sa kašikom ulja, sipajte u svaki kalup po kašičicu čokolade i lagano okretanjem kalupa, obložite zidove kalupa čokoladom. Ostavite da se čokolada stegne
Za to vreme na pari kuvajte jaja sa šećerom, kada dobiju potrebnu gustinu, dodajte puter, mešajte da se masa sjedini, zatim dodajte, mleko u prahu, omekšalu čokoladu i na kraju mlevenu plazmu. Sve sjedinite mešanjem. Sklonite sa vatre i malo sačekajte da se prohladi
Voće operite, skinite peteljke, u
Preko fila rasporedite voće
Kalupe dopunite preostalim filom, ostavite da se ohladi u frižideru
Servirajte, poslužite, dekorišite po svom ukusu
Po meni, čokolada se najlepše slaže sa voćem, nema lepšeg ukusa, bar za mene
Monday, 13 June 2016
Hranljiva salata
Za ovu salatu koristila sam povrće iz svoje bašte, možete po želji i ukusu dodati ono što vi imate i volite
100 grama sveže špargle
1 manja šargarepa
200 grama, domaćeg suvog mesa
1 vezicu luka vlašca
vezicu rukole
vezicu matovilca
malo peršuna
2 dl kisele pavlake
1 kašiku maslinovog ulja
soli po ukusu
kašika lanenog semena
Velika je prednost i uživanje kada imate svoju baštu, iz nje koristite svoje povrće, ali i pripremate takodje u bašti.
Šparglu i šargarepu kratko probarite u vodi kojoj ste dodali malo soli.
Ocedite u rešetkastoj posudi šparglu i šargarepu, sačekajte da se prohladi, dodajte joj vlašac, rukolu, matovilac, peršun i suvo meso narezano na štapiće, dodajte malo soli, maslinovo ulje, zatim sve lagano promešajte
Zatim dodajte pavlaku, sve sjedinite i servirajte, pospite lanenim semenom ako želite
Subscribe to:
Posts (Atom)