Ovo je staro srpsko jelo koje su spremale naše bake i majke u vreme posta
Potrebno je
600 grama belog krompira srednje veličine
200 grama crnog luka
1 manji paradajz
manja šoljica pirinča
1 glavica belog luka
1 dl ulja, dobro je maslinovo
soli po ukusu
malo aleve paprike
biber
Crni luk oljuštite, isecite na rebarca i stavite na tihoj vatri da se dinsta. Najbolje je ako imate *smederevac*, pa se lagano krčka.
Dok se luk dinsta, očistite krompir i pažljivo nožem izdubite krompire. Podmažite djuveč uljem i poredjajte krompire.
U dinstani luk dodajte, narezan paradajz, pirinač i krompir koji vam je ostao od dubljenja-vrćenja. Prodinstajte sve još pet minuta, dodajte malo soli, bibera i aleve paprike.
Ovim filom napunite krompir, pospite sve sitno seckanim belim lukom. nalijte pažljivo vodom, prekrijte listovima svežeg kupusa i stavite da se krčka na plotni *smederevca*
Neka se tako krčka tridesetak minuta, onda premestite u zagrejanu rernu i zapecite krompire
Poslužite toplo, meni je najsladje uz belolučene paprike ili uz salatu od krastavca