Friday, 15 May 2015

MIRISNA GRIZ PITA

MIRISNA GRIZ PITA


 Sa filom za ovu pitu mogu se praviti razne kombinacije sa sezonskim ili smrznutim voćem.
Probala sam ovog puta da je pripremim *praznu*, bila je ukusna i prelepa, predlažem da probate, jednostavno je, brzo i jeftino
Potrebno vam je

4 komada jaja
300 grama šećera
1, 5 dl ulja
2 dl jogurta ili kiselog mleka
200 grama griza
rendana kora od 1/2 limuna
1 prašak za pecivo
1/2 kg kora za pitu

Za preliv
300 grama šečera
4 dl. vode
sok od jednog limuna

Kore podelite na tri dela po 4 kore
Umutite jaja sa šećerom, dodajte jogurt, ulje i rendanu koru od 1/2 limuna. Kada se šećer otopi dodajte griz pomešan sa praškom za pecivoi sve sjedinite.
Fil podelite kašikom na tri jednaka dela
Uzmite jednu koru i premažite filom, ponavljajte tako sa sve četiri kore. Ja sam koristila domaće kore, pečene na smederevcu, odlične su, malo punije i prelepog ukusa. Pravi ih moja rodjaka.
utrošite fil koji ste pripremili za prvi deo kora. Lagano umotajte rolat od filovanih kora i stavite u pleh u kome ćete peći pitu
Tako uradite i sa preostalim korama i filom. Dobićete tri rolata, Ostavite malo fila da premažete zavijene rolate. Zagrejte rernu na 180 stepeni i pecite pitu dvadesetak minuta.
Dok se pita peče, skuvajte sirup od potrebnih sastojaka, potrebno je da vri desetak minuta.Ohladite sirup i vrelu pitu prelijte hladnim sirupom. Pitu možete izbockati čačkalicom da bi bolje upila sirup.
Ohladite, secite na željene komade i sladite se
                                           

                







4 comments:

  1. Denka, hvala ti za ovaj starinski recept. Mnogo si me obradovala njime, jer ovu pitu obožavam, a nikad nisam imala pravi, original recept za nju, a sećam se, u detinjstvu smo je često jeli.

    ReplyDelete
  2. Da draga Olja, odlična je i ovako prazna, divna je i ako joj se doda voće

    ReplyDelete
  3. Sad gledam ovaj tvoj recept, ja ovako isto pravim ali sa kokosom..imam recept na blogu..probaću i sa grizom...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...