500 grama brašna
3 kašike pirinčanog mleka u prahu
3 dl mlake vode
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1/2 kocke svežeg kvasca
Za posipanje lepinjica
3 kašike semena bundeve
2 kašike semenki suncokreta
Za posipanje krofnica
50 grama šečera u prahu
ulje za prženje krofnica
Prosejati brašno, pirinčano mleko u prahu otopiti u mlakoj vodi, dodati šećer i kvasac, mešati dok se kvasac otopi. U prosejano brašno umešati so i ulje i zamesiti pripremljenom mešavinom.
Prekriti testo i ostaviti na toplom mestu da naraste.
Naraslo testo premesiti i podeliti na dva dela. Od jednog dela napraviti lepinjice, preko njih utisnuti mešavinu semenki koje ste prethodno propekli malo. posuti odozgo malo soli. Sačekati petnaestak minuta da malo narastu.
Peći u zagrejanoj rerni dvadesetak minuta, Ostaviti ih malo da se prohlade i služiti
U drugu polovinu testa, narendjte malo kore od limuna i premesite nekoliko puta da se kora umeša u testo. Pobrašnite radni sto i razvijte koru debljine 1/2 cm
Čašom ili kalupom vadite krofnice, veličine, koja vama odgovara
Zagrejta ulje u posudi u kojoj ćete pržiti krofnice, spuštajte pažljivo u toplo ulje i pržite sa jedne i druge strane dok porumene
Tople pospite šećerom u prahu, kome ste dodali vanilin šećer
Odlična poslastica u dane posta, možete ih puniti džemom po izboru
No comments:
Post a Comment