Za ovo ukusno, mirisno slatko potrebno vam je
700 grama očišćenih dunja
1 kg šećera
750 grama vode
1 limuntus
Dunje oljuštite i očistite od semena, stavljajte ih u vodu u kojoj ste otopili 1 kesicu limuntusa. Očišćene dunje isecite na kocke željene veličine i ostavite u toj vodi da odstoje petnaestak minuta.
Za to vreme stavite veću šerpu sa šećerom i vodom na vatru. Kada voda počne da vri i šećer se otopi, rešetkastom kašikom vadite dunje i spuštajte ih u sirup.
Ja sam u šerpi od 20 litara kuvala dve mere odjednom
Važno je da se kockice dunja ne dodiruju. Zato je potrebna veća šerpa.
Slatko kuvajte sve dok se sirup ne napravi kao med, kao kod svakog slatka,
povremeno skidajte kašikom penu sa slatka
Kada je slatko kuvano, sklonite šerpu sa vatre i sipajte toplo slatko u sterilisane tople teglice. Zatvorite tegle, ostavite da se ohladi, hladno slatko ostavite na stalno mesto boravka.
ivno i jedno od mojih omiljenih. Negde sam videla neko je dodao i orahe i to mi e ;ini interesantno
ReplyDeleteHvala draga moja, orasi idu kada se pravi sa rendanim dunjama. uskoro sledi receptić, pozzdrav za sve vas
ReplyDelete