Thursday 26 February 2015

POGAČA 2 u 1



Ovo je stvarno dobra pogača od jednog testa imate dve pogače
Jedan od mojih prvih recepata koje sam počela da objavljujem


  • 1 kg brašna
  • 500 ml mleka
  • 2 jajeta
  • 1 žumance
  • 2,5 kašičice soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1 margarina
  • 1 kocka kvasca
  • U mleko otopiti kvasac, u jednoj posudi umutiti dva jaja pa sjediniti sa mlekom. U posudi sa brašnom umešati 2,5 kašičice soli, onda dodati mleko u kome su razmućena jaja i kvasac i sve lepo umesiti. Ako je potrebno dodati još malo brašna da se testo ne lepi.Ostaviti 1 sat da naraste. Testo premesiti i podeliti na dva jednaka dela. Svaki deo podeliti na 5 jednakih delova. Oblikovati u jufkice i svaku razvući oklagijom koliko testo dozvoli. Margarin podeliti na 8 delova. Svaku razvučenu jufku premazati margarinom. Petu ostaviti ne premazanu. Dok se premazane jufke odmaraju isto ponoviti sa drugom polovinom testa. Pripremiti dve šerpe od 5 l i podmazati. Prvu jufku razvući na debljinu tupe strane noža i onda kao na slici preseći po sredini traku širine 3 prsta i uviti je kao rolat. Rolat staviti na sredinu podmazane šerpe.
  • Preostalo testo podeliti na 8 delova, kao na slici i uviti kao kiflu. Kiflu preseći po sredini i redjati oko postavljenog rolata. Deblji kraj okrenuti prema stranici šerpe. Ostaviti da naraste dok se ne popune sve praznine izmedju kifli. Onda premazati umućenim žumancetom. Ponoviti postupak sa preostalim materijalom i oblikovati pogaču na isti način u drugoj šerpi. Peći na temperaturi od 230 stepeni. Pogaču možete ukrasiti po želji. Sredinu posuti susamom ili lanenim semenom, makom, kimom, po vašoj želji.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...