Sunday, 12 February 2017

Jedno testo, različiti oblici peciva






Ovo je naš zajednički, porodični rad, sin je zamesio testo, meni je prepustio oblikovanje. Pustite mašti na volju i pripremite ukusna topla peciva. 
Jako su dobra za rodjendane i neka manja okupljanja

Za testo vam je potrebno
1. 200 gr brašna
2 jaja i dva belanca
300 grama svinjske masti
2 dl jogurta
2 dl mleka
2 dl vode
1 kašika soli
1 kašičica šećera
1 kocka svežeg kvasca

 fil po želji, koristili smo

sir
salamu
njegušku pršutu
kečap

Pomešajte mleko i vodu,  dodajte šećer, dve kašike brašna i kvasac, sve promešajte, otopite kvasac, stavite na toplom mestu da kvasac malo nadodje.
Za to vreme umutite mast sa jajima, jogurtom i solju, sipajte u posudu sa brašnom, kašikom lepo umešajte, dodajte nadošli kvasac i zamestite mekano testo koje se neće lepiti  za prste. Dodajte brašno  ako je potrebno sve zavisi od veličine jaja.
Pokrijte testo i ostavite bar dvadesetak minuta na toplom da nadodje.
Premesite testo, podelite na delove i onda krenite prvo sa kiflama

Razvijte veliku koru debljine tupe strane noža podelite je dvadeset trouglova, svaki trougao filujte sirom i formirajte kiflice

Zatim razvucite testo u obliku pravougaonika, secite trake pa kao na slici sa salamom formirajte ružice



Za čvoriće, takodje secite testo u obliku trake, preko testa stavljala sam parće njeguške pršute i vezivala u čvor

Za lepeza kiflice odvojite komadiće testa, zavisno od veličine kiflica koje želite, rukom formirajte kao na slici oblik, filujte i formirajte kiflicu



Postupak za pletenice  možete videti na ovom snimku 
https://www.facebook.com/Gastronomija/?ref=aymt_homepage_panel

Pripremljena peciva  premažite umućenim žumancima, redjajte u podmazan pleh  i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dvadesetak minuta












Pustite mašti na volju i uživajte u prelepim, vama dragim ukusima




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...