Friday 7 September 2018

Batat slatki krompir sa semenkama






 Batat slatki krompir, koliko je ukusan i zdrav svako domaćinstvo koje ima baštu, trebalo bi da ga ima.
Ja sam ove godine posadila mnogo više ljubičastog nego narandžastog batata. sadnice ljubičastog uspela sam da proizvedem sama. Narandžasti sam nešto kupila i nešto dobila na poklon od moje drage cvetne prijateljice Andjele iz Kladova. Hvala joj i ovom prilikom.
Ovo je najlakši i najjednostavniji način pripreme batat krompira, začinjen i zapečen u rerni

Za dane posta izvanredno jelo koje mogu koristiti i dijabetičari.

Potrebno je

400 grama batat krompira
1 manja tikvica
2 kašike maslinovog ulja
soli po ukusu, može i bez nje
malo bibera
2 kašike semenki suncokreta
2 kašike bundevinog semena
2 kašike listića badema

Krompir operite, još je mlad ne treba ga ljuštiti. Isecite ga po dužini na komade, tikvicu takodje samo operite, očistite je od semena i takodje isecite na šnite. Svo povrće posolite i pobiberite, prelijte maslinovim uljem, lagano promešajte. Pouljite tepsiju u kojoj će se peći i rasporedite povrće.
Odozgo pospite semenkama i bademom.
Stavite u  rernu koju ste zagrejali na 200 stepeni.  Za 15 minuta imaćete gotovo jelo



Još toplo poslužite, lepo se slaže uz krastavac i paradajz salatu, ali dobro bi mu *legla* i zelena gorka endivija sa rukolom


Seme ove endivije dobila sam pre nekoliko godina od moje drage prijateljice Dubravke sa dalekog Novog Zelanda,  rasejava se svake godine u mom plasteniku. Hvala ti mila moja za svu ljubav i dobrotu tvoju.













Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...