Tuesday 17 January 2017

Pečena Božićna patka







Ovo je recept moga sina Dragana,  patku je pripremio za Božić.  Naša krsna slava je Sveti Stefan, za taj veliki, nama značajan dan, uvek pripremamo pečeno prase, za Božić, skoro uvek, nešto od živine.
Ove godine je to bila patka. Kupljena je u Metrou i videla sam da je uvezena iz Kine. Očigledno da se nama ne isplati da ih gajimo. Moram da vam kažem da sam u početku bila malo sumnjičava jer je meso od patke tamnije boje i skoro uvek žilavo. Ovako pripremljena, bila je izvanrednog ukusa i mirisa. 

Patka 1, 5 kg
0,3 dl maslinovog ulja
0, 5 dl mleka
50 grama maslaca
soli po ukusu
bibera takodje po ukusu
2 mandarine




Patku oprati, posoliti je unutra i spolja dodati malo bibera i utrljati maslinovo ulje unutra i spolja, jednu mandarinu dobro oprati, iseći je na četvrtine i staviti unutar patke.
Zagrejati rernu na 220 stepeni, patku prekriti folijom i peči je tako oko sat vremena. 
Skloniti foliju i preliti je mlekom, vratiti u rernu i nastaviti pečenje bez folije. Povremeno je prelivati sokom iz pleha.
Pri kraju pečenja, kada je patka dobila već zlatastu boju preliti je maslacem i iscedjenim sokom od jedne mandarine. Ponovo vratiti u rernu i peći još neko vreme sa povremenim prelivanjem sokom koji je otpustila





Kada je patka reš pečena izneti je iz rerne i ostaviti da se malo prohladi. .....secite parčiće po vašem ukusu i poslužite uz prilog po vašoj želji, pirinač, krompir, kupus  ili nešto od zeleniša














Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...