Wednesday 10 May 2017

Ručak za sredu i petak

Pohovana bukovača sa belim pilavom


Supa sa povrćem i bukovačom
















Sudžuk kolač sa trešnjama




Da biste ptipremili ovaj ručak za
tri osobe potrebno Vam je

300 grama sveže pečurke *bukovače*
2 kašike sušenog povrća
1 kašičica soli
2 dl. ulja
100 grama raženog brašna
1 kašičica aleve paprike
3 manje šoljice pirinča
2 glavice crnog luka
1 manja šargarepa
vezica peršuna
malo svežeg vlašca pera i cvetića
2 kružića fide za supu posne

Za Sudžuk
80 grama  gustina
1/2 kg vode
150 grama šećera
150 grama svežih trešanja
malo arome jagode

Bukovaču očistiti od nožica jer su sundjeraste i treba im dosta vremena za kuvanje.  Očišćenu
bukovaču naliti vodom, dodati kašičicu soli i dve kašike sušenog povrća, poklopiti i ostaviti da vri desetak minuta.
Rešetkastom kašikom izvaditi kuvanu bukovaču i ostaviti je da se ocedi.




 Dve manje lepezice iscepkati i vratiti ih u supu, dodati posne makarone, 1/2 kašike ulja i pustiti da vri dok se skuvaju makarone. n kraju dodati svež narezan peršun





U posudu sipati raženo brašno, dodati alevu papriku , sve promešati i sjediniti



Ocedjene lepezice bukovače pažljivo uvaljajte u brašno i spuštajte u zagrejano ulje, pržiti kratko sa obe strane.


U ulju gde ste pržuili bukovaču dodajte na kockice narezan luk i šargarepu,propržite da luk dobije staklastu boju

Zatim dodajte pirinač injega stalno mešajuči pržite 5-6 minuta, dodajte malo soli, nalijte vodom i pustite da se pirinač skuva. Povremeno promešajte pirinač, probajte, ako nije kuvan dodajte još vode i kuvajte dalje. Na kraju dodajte začine po Vašem ukusu. Ja sam dodala neku mešavinu začina *italiano* koja je pirinču dala odličan ukus.



Servirajte beli pilav sa bukovačom, Preko bukovače pospite vlašac salatu po vašem ukusu i izboru. Svaka se slaže sa ovim jelom, zelena, krastavac, paradajz ili kupus salata



Za desert Voćni sudžuk
Od 1/2 litra vode odvojite 1 dl  u njemu izmešajte gustin sa 1 kašikom šećera. Mešajte dok se gustin potpuno otopi.
Sipajte ostatak vode u posudu, dodajte 150 grama šećera i 100 grama očišćenih trešanja istavite na vatru da se kuva. Kuvajte desetak minuta, onda lagano umešajte otopljeni gustin kome ste dodali nekoliko kapi arome jagode. Mešajte 3-4 minuta da se gustin skuva. Kalup u kome ćete razliti kolač 
nakvasite hladnom vodom. Vodu ocedite  i  razlijte kolač.


Ostavite da se kolač stegne u frižideru. Ohladjen kolač izvadite na tacnu i ukrasite  preostalim trešnjama.


Secite parčiće po želji i služite se















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...