Wednesday, 28 September 2016

Patlidžan u tegli
                  


Moja je sreća što imam prijateljice koje misle na mene, jedna od njih, draga Kosara, donela mi je iz Grčke, patlidžan u 4 različite boje
Prelepo izgleda, kao duga, u tegli


Materijal

Patlidžan, po mogućnosti, u raznim bojama, ja sam upotrebila
1,5 kg
1/2 litra vode
1 dl belog alkoholnog sirćeta
1 kašika soli
3 kašike šećera
vezica peršuna ili celera
1 glavica belog luka
 nekoliko feferona, ako volite ljuto ili
2 paprike različitih boja
Ako nemate teglu sa metalnim zatvaračem za pasterizaciju, potrebna je
1 kašičica konzervansa
Možete dodati šoljicu ulja, ako želite


Patlidžan dobro operite, odsecite mu peteljku i narežite na krugove, debljine 1 cm. Blago posolite i redjajte u cediljku, prekrijte platnenom salvetom i ostavite u frižideru nekoliko sati da so izvuče gorčinu iz patlidžana.
U posudu sipajte vodu, sirće, so, šećer, konzervans i ulje, ako želite. Pustite da provri. Spuštajte po nekoliko kolutova patlidžana i pustite da provri vrlo kratko,*jedan ključ*. Vadite rešetkastom kašikom i stavljajte u cediljku.
Kada završite, redjajte patlidžan u teglu, dodajte list peršuna i celera, po neki čen očišćenog belog luka i papričice ili paprike. Pritisnite plastičnom rešetkom i nalijte presolcem u kome ste barili patlidžan. Povežite teglu celofanom.
Da ponovim, nije vam potreban konzervans, ako imate teglu sa metalnim poklopcem, onda pasterizujete patlidžan, 2-3 minuta

Ostavite teglu na hladnom mestu. Pre služenja, patlidžan prelijte uljem. Ako ste ulje dodali u presolac, onda to nije potrebno.

Sigurna sam da će i na tanjiru izgledati lepo, kao i u tegli, za ukus ne brinem, sigurna sam da će biti odličan.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...