Monday 22 February 2016

POLA-POLA posne mekike











Za ove mekike koristila sam dva brašna, obično pšenično i kukuruzno brašno iz prodavnice. Dosta je mekano, praškasto, ima lepu boju i  jako sam zadovoljna rezultatom

Potrebno vam je

300 grama pšeničnog brašna
                                       300 grama kukuruznog žutog brašna iz prodavnice
1/2 parčeta kvasca
1 kašičicu soli
1 kašičicu šećera
4 dl. mlake vode
ulje za prženje


Pomešajte oba brašna zajedno sa solju, u mlakoj vodi dodajte šećer i kvasac, promešajte da se kvasac i šećer otope. Zamesite testo, ako je potrebno, dodajte malo brašna da vam se ne lepi testo za prste. Prekrijte platnenom salvetom i folijom i ostavite dvadesetak minuta da testo nadodje.


Kada testo napuni posudu premesite ga i razvijte  na debljinu od 1/2 cm  i secite mekike po vašoj želji.
Ugrejte ulje u dubljoj posudi i  pržite mekike


Ako postite možete ih poslužiti uz ajvar i posan kačkavalj



Ako ne postite, jako su dobre sa sirom, pavlakom, jogurtom, po želji



Jeftine, ukusne, brzo se pripremaju, ne treba vam nikakva *šara*, Dobre su i ako vas iznenade gosti, dok popiju kafu, mekike su spremne, ako ih pospete šećerom u prahu, možete i da se zasladite














Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...