Monday 5 December 2016

Lepinjice sa semenkama i krofne od istog testa







Za ove ukusne lepinjice i krofnice potrebno vam je

500 grama brašna
3 kašike pirinčanog mleka u prahu
3 dl mlake vode
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1/2 kocke svežeg kvasca

 Za posipanje lepinjica

3 kašike semena bundeve
2 kašike semenki suncokreta

Za posipanje krofnica
50 grama šečera u prahu
ulje za prženje krofnica

Prosejati brašno, pirinčano mleko u prahu otopiti u mlakoj vodi, dodati šećer  i kvasac, mešati dok se kvasac otopi. U prosejano brašno umešati so i ulje i zamesiti pripremljenom mešavinom.
Prekriti testo i ostaviti na toplom mestu da naraste.
Naraslo testo premesiti i podeliti na dva dela. Od jednog dela napraviti lepinjice, preko njih utisnuti mešavinu semenki koje ste prethodno propekli malo. posuti odozgo malo soli. Sačekati petnaestak minuta da malo narastu.



Peći u zagrejanoj rerni dvadesetak minuta, Ostaviti ih malo da se prohlade i služiti





U drugu polovinu testa, narendjte malo kore od limuna i premesite nekoliko puta  da se kora umeša u testo. Pobrašnite radni sto i razvijte koru debljine 1/2 cm


Čašom ili kalupom vadite krofnice, veličine, koja vama odgovara




Zagrejta ulje u posudi u kojoj ćete pržiti krofnice, spuštajte pažljivo u toplo ulje i pržite sa jedne i druge strane dok porumene



Tople pospite šećerom u prahu, kome ste dodali vanilin šećer




                    Odlična poslastica u dane posta, možete ih puniti džemom po izboru














Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...