Friday 6 December 2019

Kruške u turšiji






Ovo je recept koga treba sačuvati od zaborava za mlađe generacije, koje tek dolaze. 
Najzdraviji recept, voće, lišće i voda, ostalo odradi priroda
Turšiju je spremila moja mlada i vredna prijateljica Slavica Pantić iz sela Smilovca, opština Ražanj. Osoba koju sve zanima, obratila mi se za pomoć, minimalno sam pomogla u pronalaženju recepta. Sve ostalo je njena zasluga.
Ja samo pišem i prenosim recept za naše mlađe generacije

Za ovu turšiju potrebne su zimske kruške koje u narodu zovu turšijare. One se teško mogu jesti u svežem stanju jer su oporog ukusa, kao divlje.

Najbolje je ostaviti ih u glinenom-zemljanom ćupu ili drvenim kačicama, ali može poslužiti veća staklena tegla.

Za ovu turšiju potrebno je

zimske kruške turšijare
voda
grančice od krušaka i višanja sa listovima

Kruške operite sa drškom, teglu ili posudu u kojoj ćete ostaviti turšiju takođe operite i sterilišite vrelom vodom



  • U posudu ređajte kruške sa drškom prema vrhu.
  • Kada ste napunili posudu odozgo naređajte grančice od krušaka i višanja sa listom


Posudu napunite vodom, povežite gazom. Posudu stavite u tepsijuili pleh kako bi se tečnost prilikom vrenja slivala u tepsiju.
Ostavite na toplom mestu i pustite da vri. Taj postupak će zavisno od toplote trajati duže ili kraće. Kada se vrenje završi,možete skloniti grančice, i početi sa korišćenjem turšije.







Tečnost od ove turšije je takođe dobrog ukusa,  može se popiti kao sok



Još nije kasno za ovu turšiju, potrudite se da pronađete kruške turšijare, srećno!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...