Saturday, 18 April 2015

SREMUŠ ROLNICE


SREMUŠ  ROLNICE






Sremuš ili kako je drugačije zovemo divlji luk, je jako lekovita biljka. Javlja se u rano proleće
u bukovim šumama. Najbolje je koristiti ga u svežem stanju. Kažu da snižava krvni pritisak, smiruje kašalj i pročišćava krv.
Zovu ga još i Medvedji luk, jer priča kaže da ga medvedi  rado jedu u rano proleće posle zimskog sna.
Najbolje je jesti ga u svežem stanju jer termičkom obradom gubi 2/3 svojih lekovitih svojstava.
Dobar je kao salata u kombinaciji sa mladim listom maslačka i zelenom salatom

Za ove rolnice potrebno vam je
10-15 lista sremuša
200 grama sitnog sira
1 dl kisele pavlake
4-5 listića rukole
1 kašika maslinovog ulja


Sjediniti sir i pavlaku, dodati na komadiće iskidane listiće rukole, maslinovo ulje  i ako je potrebno po ukusu soli.Sve promešati da dobijete lep namaz






List sremuša premažite dobijenim namazom, masnu stranu sremuša ostavite spolja




Zavijte lagano u obliku rolnice





Tako pripremlene rolnice poredjajte na tacni-tanjiru i služite kao predjelo ili kao salatu, po želji








2 comments:

  1. Ovo nisam znala niti pravila! Odlično

    ReplyDelete
  2. Hvala Džoli, i od mene nešto novo

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...