Thursday, 5 November 2015

Kompot od dunja









  Sigurno vam neću napisati ništa novo u vezi sa kompotom od dunja, poznat nam je od davnina. 
  Svaka domaćica ima svoj način za svoj kompot  
  Ja sam ovaj kompot pravila od dunjaca, dobila sam ih od prijateljice                                                                                                                                                        




Za ovaj kompot potrebno vam je
   
Dunje ili dunjci
šećer
voda
tegle sa metalnim zatvaračima




Dunje operite u nekoliko voda, oljuštite ih i secite na kocke, veličine po vašoj želji,
U posudu u kojoj stavljate dunje, sipajte vodu i dodajte pola kesice limuntusa,
 da dunje ne promene boju.


Pripremite dobro oprane tegle i rešetkastom kašikom vadite dunje i redjajte u teglu. OD VAŠE SPRETNOSTI ZAVISI KOLIKO ĆE DUNJA STATI U TEGLU
Kada  napunite tegle, sipajte u svaku  teglu  6 kašika šećera i napunite ih vodom.
Dobro zatvorite tegle metalnim zatvaračima i pasterizujte




Ako ih pasterizujete u loncu, na dno lonca stavite krpu, poredjajte tegle, vodeći računa da se ne dodiruju. Nalijte vodu preko zatvarača i stavite da se kuvaju. Pustite da voda vri najmanje 10 minuta.
Ostavite ih da se ohlade u loncu. Sutra izvadite tegle, obrišite ih i ostavite na stalnom mestu




Ako imate više tegli, možete ih pasterizovati u mašini za sudove..Poredjajte tegle, uspravno ili vodoravno i uključite mašinu na najaču temperaturu. Ostavite da se tegle ohlade i onda ih izvadite
i odložite














2 comments:

  1. Moraću malo da sačekam, ima još svežih, ove, kada padne prviii sneg

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...