Tuesday 3 May 2016

Baklava sa makom i suvim groždjem






  • 3 jajeta
  • 1 čaša od jogurta ulja
  • 3 čaše šećera
  • 3 kesice vanilin šećera
  • 1 čaša jogurta
  • 1 šoljica mleka
  • 2 čaše vode
  • 3 kašike gustina
  • 1/2 praška za pecivo
  • 100 g suvog groždja
  • 100 g maka mlevenog
  • 1/2 limuna - sok
  • 500 g kora
  • Mleveni mak i suvo groždje preliti sa šoljicom od 0,5 dl vrelog mleka, dodati čašu od jogurta šećera i 1 vanilin šećer, mešati dok se šećer otopi i ohladi masa. U drugoj posudi umutiti tri jaja 1 čašu šećera, 1 jogurt i čašu ulja od koje ste prethodno oduzeli 1 šoljicu za premazivanje kora i podmazivanje pleha. Kad se masa sjedini dodati gustin i prašak za pecivo. U ovu masu dodati ohladjenu masu od maka i groždja. Sve lepo sjediniti. 











  • Kore podeliti na četiri dela po pet kora. Prvu koru premazati samo kašikom ulja, a sledeće četiri premazati pripremljenim filom. Kad premažete petu koru uviti u rolat i staviti u podmazan četvrtast pleh. Postupak ponoviti sa ostalim korama. Kore premazati uljem u kome dodati malo vode. Peći 20 minuta na 220 stepeni. Dok se rolat peče u posudu staviti 1 čašu šećera i dve kesice vanilin šećera pa preliti sa dve čaše vode i pustiti da vri desetak minuta, pri kraju dodati sok od 1/2 limuna. Skloniti sa vatre da se ohladi. Pečene rolate preliti hladnim prelivom.










Uživajte u ukusu ovog prelepog kolača-baklave










































No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...