Sunday, 12 June 2016

Slatko od trešanja







Za ovo slatko potrebno je
1 kg očišćenih od koštica, trešanja
1 kg šećera
1 limuntus

Trešnje očistite od koštica i stavljajte ih u vodu u kojoj ste otopili 1/2 limuntusa, da nebi pocrnele.
Pripremite šećer, trešnje ocedite u rešetkastoj posudi.  U šerpi u kojoj će se kuvati slatko sipajte na dno šećer, poredjajte red trešanja, ponovo šećer, trešnje i na kraju šećer.
Ostavite u frižider, prekriveno  do sutradan. Trešnje će otpustit sok i onda ih možete kuvati.



Dok se slatko kuva, možete skidati penu, možete to uraditi i na kraju, kada je slatko već kuvano. Pri kraju kuvanja dodajte šoljicu vode u kojoj ste otopili drugu polovinu limuntusa. Još kratko prokuvajte.
Slatko možete odmah sipati u tegle, možete sačekati da se ohladi, po vašoj želji



Moram da priznam da nisam baš mnogo vodila računa kod vadjenja koštica, da trešnje ostanu  * u jednom komadu*. bile su krupne, pa se po neka i prepolovila. slatko zbog toga ne gubi na ukusu. nema razloga za brigu



















6 comments:

  1. prelepo i koliko teglica ispadne .. koliko se dugo kuva i kako znam kada je gotovo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biljo imala sam kilogram ipo, jedna tegla od 720 grama i 3 teglice po 280 grama.
      Vreme zavisi od temperature, ja kuvam na *smederevcu*, Probaš kašikom, kada sipaš sok odvaja se kap po kap. nekoliko puta za vreme kuvanja, sipaš na tacni 1 kašiku i sačekaš da se ohladi, ako ima potrebnu gustinu uobičajenu za slatko skloni sa vatre.

      Delete
    2. Zaboravih da kažem, ništa nije strašno, ako bude prekuvano-gusto, sutra dan kada se ohladi, dešava se i meni da prekuvam, vrati ponovo na vatru, dodaj šoljicu vode , neka proključa i skloni sa vatre. Ako je retko, nedokuvano, vrati ga sutra na vatru i dokuvaj. Sve se daa ispraviti

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...