Sunday 23 April 2017

Pogača sa kuvanim žumancima







Sigurno su vam od Uakrsa ostala farbana jaja-peraške, uvek ih bude više nego što možemo da ih pojedemo.
Ovo je jedan od načina da ih utrošite. 

Potrebno je
4 kuvana žumanca
1 celo jaje
1 belance
1 dl ulja
3 dl mleka
2 dl vode, 1 kašičica soli
1/2 parčeta kvasca
800 grama brašna
4 kašika margarina sa mlekom za premazivanje kora
1 žumanac za premazivanje pogače

U posudu stavite 4 kuvana ćumanca, dodajte celo jaje i 1 belanac izgnjećite kuvana žumanca i mućenjem sjedinite sa živim jajetom i belancem


Dodajte zatim ulje, nastavite sa mućenjem dok dobijete lepu glatku masu. Pomešajte vodu i mleko dodajte 1/2 kašičice šećera, 1 kašiku brašna i otopite u toj masi kvasac, stavite na toplom da malo nadodje.
 U brašno umešajte so, napravite udubljenje. Pomešajte masu od žumanaca sa nadošlim kvascem, sipajte u udubljenje u brašnu i zamesite testo. Prekrijte testo i ostavite na toplom bar pola sata da naraste



                        Nadošlo testo premesite i  podelite u  pet jednakih jufkica za pogaču 


Podmažite šerpu veličine 5 litara. Od svake jufke razvijte tanku koru i premažite je kašikom margarina sa mlekom. Možete za premazivanje koristiti mast ili maslac, šta vam je po volji. Tako razvijte svih pet, premažite i slažite jednu preko druge. Petu zadnju nemojte premazivati


Dobijenu koru oklagijom razvucite u veliku okruglu koru debljine tupe strane noža


Isecite 17 trouglova, gledajte da budu jednaki. Trouglove zavijte u kiflice, deset celih kiflica poredjajte zrakasto u podmazanoj šerpi. Sedam presecite na pola. Četiri polovine kiflica stavite na sredini šerpe sa širim krajem okrenutim na dno šerpe. Ostalim polovinama kiflica popunite praznine izmedju kiflica prema rubu šerpe. Širi kraj kiflica okrenite uz rub šerpe, kao na slici


Prwemažite ih žumancetom, ostavite dvadesetak minuta da narastu. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, dvadesetak minuta dok lepo porumeni



Pogaču izvadite iz rerne, prekrijte je platnenom slvetom, ostavite kratko da *dmori* i poslužite.
Ima prelepu boju ali i ukus je odličan. Preostala belanca možete ostaviti da ih napunite mešavinom sira i susama
























2 comments:

  1. Pre dosta vremena sam pravila neke kolačiće sa kuvanimžumancima i bili su baš ukusni.Ova pogača izgleda fenomemalno!

    ReplyDelete
  2. Hvala ti od srca na komentaru, hvala ti što me ne zaboravljaš i ako imaš dosta posla i obaveza. Ljubim teee

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...