Tuesday, 13 October 2015

Pirinčano mlekoPirinčano mleko


Pirinač je bogat ugljenim hidratima i skrobom,  pa se preporučuje u mnogim dijetama umesto hleba.
Pirinčano mleko je lako i jednostavno napraviti, dosta je skupo u prodavnicama. Koristimo ga dosta u dane posta, kao i bademovo i sojino mleko.
Ja sam na nekoj stranici, nisam sigurna kojoj, pročitala recept i napravila, nešto sam izumenila i baš sam zadovoljna rezultatom.
Potrebno je
1 šolja pirinča
8 šoljica vode
šipka vanile
šećer po ukusu

Sipajte u posudu  u kojoj će se kuvati, šolju pirinča, prelijte sa 3 šoljice vode, dodajte šipku vanile i stavite da se kuva, dodajte šećer po ukusu, ja sam stavila dve ravne kašike. Skuvajte pirinač kao za sutliju i sklonite sa vatre da se prohladi.
Kuvan, ohladjen pirinač stavite u blender, dodajte 5 šoljica vode i blendirajte dok se sav pirinač ne razbije u kašu
Dobijenu tečnost procedite kroz gustu cediljku i kroz levak sipajte u flašice

Ovako dobijeno mleko možete koristiti najduže 5 dana ako ga čuvate u frižideru. JA SAM FLAŠICE PASTERIZOVALA u mašini za sudove sa zimnicom. Ako tako uradite, možete napraviti veću količinu i koristiti duže vreme

Ovako dobijenpo mleko možete koristiti umesto običnog mleka u svim prilikama, za kolače, peciva, pahuljice ili za piće. Možete ga naknadno zasladiti, šećerom ili medom, po želji. Dopašće vam se sigurno, a i uštedećete3 comments:

  1. Fantastična ideja! Hvala Denka :)

    ReplyDelete
  2. Hvala tebi draga prijateljice, što si odvojila svoje vreme

    ReplyDelete
  3. Isprobala sam ovu varijantu zimnice u mašini za sudove i sve mi je propalo. Možda sam pogrešila što sam pustila program kao kada mašina pere. Koji program si koristila za zimnicu.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...