Tuesday 13 October 2015

Pirinčano mleko



Pirinčano mleko


Pirinač je bogat ugljenim hidratima i skrobom,  pa se preporučuje u mnogim dijetama umesto hleba.
Pirinčano mleko je lako i jednostavno napraviti, dosta je skupo u prodavnicama. Koristimo ga dosta u dane posta, kao i bademovo i sojino mleko.
Ja sam na nekoj stranici, nisam sigurna kojoj, pročitala recept i napravila, nešto sam izumenila i baš sam zadovoljna rezultatom.
Potrebno je
1 šolja pirinča
8 šoljica vode
šipka vanile
šećer po ukusu

Sipajte u posudu  u kojoj će se kuvati, šolju pirinča, prelijte sa 3 šoljice vode, dodajte šipku vanile i stavite da se kuva, dodajte šećer po ukusu, ja sam stavila dve ravne kašike. Skuvajte pirinač kao za sutliju i sklonite sa vatre da se prohladi.
Kuvan, ohladjen pirinač stavite u blender, dodajte 5 šoljica vode i blendirajte dok se sav pirinač ne razbije u kašu
Dobijenu tečnost procedite kroz gustu cediljku i kroz levak sipajte u flašice

Ovako dobijeno mleko možete koristiti najduže 5 dana ako ga čuvate u frižideru. JA SAM FLAŠICE PASTERIZOVALA u mašini za sudove sa zimnicom. Ako tako uradite, možete napraviti veću količinu i koristiti duže vreme

Ovako dobijenpo mleko možete koristiti umesto običnog mleka u svim prilikama, za kolače, peciva, pahuljice ili za piće. Možete ga naknadno zasladiti, šećerom ili medom, po želji. Dopašće vam se sigurno, a i uštedećete







4 comments:

  1. Fantastična ideja! Hvala Denka :)

    ReplyDelete
  2. Hvala tebi draga prijateljice, što si odvojila svoje vreme

    ReplyDelete
  3. Isprobala sam ovu varijantu zimnice u mašini za sudove i sve mi je propalo. Možda sam pogrešila što sam pustila program kao kada mašina pere. Koji program si koristila za zimnicu.

    ReplyDelete
  4. Tek sada vidim komentar, uvek uključim na najvišu temperaturu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...