Sunday, 28 August 2016

Vrćeni krompiri u zemljanom djuveču






Ovo je staro srpsko jelo koje su spremale naše bake i majke u vreme posta

Potrebno je
 600 grama belog krompira srednje veličine
200 grama crnog luka
1 manji paradajz
manja šoljica pirinča
1 glavica belog luka
1 dl ulja, dobro je maslinovo
soli po ukusu
malo aleve paprike
biber


Crni luk oljuštite, isecite na rebarca i stavite na tihoj vatri da se dinsta. Najbolje je ako imate *smederevac*, pa se lagano krčka. 
Dok se luk dinsta, očistite krompir i pažljivo nožem izdubite krompire. Podmažite djuveč uljem i poredjajte krompire.
U dinstani luk dodajte, narezan paradajz, pirinač i krompir koji vam je ostao od dubljenja-vrćenja. Prodinstajte sve još pet minuta, dodajte malo soli, bibera i aleve paprike.


Ovim filom napunite krompir, pospite sve sitno seckanim belim lukom. nalijte pažljivo vodom, prekrijte listovima svežeg kupusa i stavite da se krčka na plotni *smederevca*


Neka se  tako krčka tridesetak minuta, onda premestite u zagrejanu rernu i zapecite krompire


Poslužite toplo, meni je najsladje uz belolučene paprike ili uz salatu od krastavca












5 comments:

  1. Poslužite toplo, meni je najsladje uz belolučene paprike ili uz salatu od krastavca..
    Draga moja Denka, kad ti dođem u goste ovo da mi spremiš da probam :D Može?
    ovo je ono što najviše volim da jedem; jednostavno, lepo na oko i verujem da je iznad svega ukusno :)

    ReplyDelete
  2. Važi, kako da ne, samo ti dodji

    ReplyDelete
  3. Izgleda vrlo dobro i ukusno..na žalost ja nemam smederevac,ali zato mogu da parim oči sa tvojim jelom.

    ReplyDelete
  4. Hvala Zoko, tvoj komentar mi baš godi. Meni uvek krene voda na usta pri pogledu na svako tvoje jelo

    ReplyDelete
  5. Ovo mora da je divno! Uvrštavam u jelovnik za sutra veče. Neće biti ni u Smederevcu ni u zemljanom loncu, onako ćemo kako možemo... Hvala za divnu ideju!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...