Ovo je staro srpsko jelo koje su spremale naše bake i majke u vreme posta
Potrebno je
600 grama belog krompira srednje veličine
200 grama crnog luka
1 manji paradajz
manja šoljica pirinča
1 glavica belog luka
1 dl ulja, dobro je maslinovo
soli po ukusu
malo aleve paprike
biber
Crni luk oljuštite, isecite na rebarca i stavite na tihoj vatri da se dinsta. Najbolje je ako imate *smederevac*, pa se lagano krčka.
Dok se luk dinsta, očistite krompir i pažljivo nožem izdubite krompire. Podmažite djuveč uljem i poredjajte krompire.
U dinstani luk dodajte, narezan paradajz, pirinač i krompir koji vam je ostao od dubljenja-vrćenja. Prodinstajte sve još pet minuta, dodajte malo soli, bibera i aleve paprike.
Ovim filom napunite krompir, pospite sve sitno seckanim belim lukom. nalijte pažljivo vodom, prekrijte listovima svežeg kupusa i stavite da se krčka na plotni *smederevca*
Neka se tako krčka tridesetak minuta, onda premestite u zagrejanu rernu i zapecite krompire
Poslužite toplo, meni je najsladje uz belolučene paprike ili uz salatu od krastavca
Poslužite toplo, meni je najsladje uz belolučene paprike ili uz salatu od krastavca..
ReplyDeleteDraga moja Denka, kad ti dođem u goste ovo da mi spremiš da probam :D Može?
ovo je ono što najviše volim da jedem; jednostavno, lepo na oko i verujem da je iznad svega ukusno :)
Važi, kako da ne, samo ti dodji
ReplyDeleteIzgleda vrlo dobro i ukusno..na žalost ja nemam smederevac,ali zato mogu da parim oči sa tvojim jelom.
ReplyDeleteHvala Zoko, tvoj komentar mi baš godi. Meni uvek krene voda na usta pri pogledu na svako tvoje jelo
ReplyDeleteOvo mora da je divno! Uvrštavam u jelovnik za sutra veče. Neće biti ni u Smederevcu ni u zemljanom loncu, onako ćemo kako možemo... Hvala za divnu ideju!
ReplyDelete