Wednesday, 20 December 2017

Grickalice od susama i kikirikija







Ove slatke grickalice napravićete vrlo brzo, isto tako brzo ćete ih ipojesti. Odlična poslastica u danima posta, ali i ovako.

Potrebno je

100 grama šećera
3 kašike borovog meda, može bilo koji med
3 kašike vode
na vrh kašičice mlevenog djumbira
100 grama pečenog susama
50 grama pečenog kikirikija

Staviti u tiganj šećer na tihoj vatri da se karameliše, mešati da se masa ujednači. Kada se šećer karamelizuje, dodati vodu i med. Smanjiti temperaturu, mešati dok se masa ujednači i karamelizovani šećer otopi.
Prethodno ispeći na tihoj vatri susam i kikiriki. Voditi računa da ne pregori. 
U otopljen šećer sipati susam, djumbir i kikiriki, sve dobro promešati. Pleh obložiti pek papirom. Razliti pripremljenu masu u pleh.. Zagrejati rernu na 150 stepeni, staviti pleh u rernu desetak minuta na toj temperaturi.
Izvaditi pleh, pustiti da se masa ohladi. Lomiti grickalice u veličini koju Vi želite.






U ove grickalice možete dodati pečeni badem, lešnik ili orah, sve zavisi od vašeg ukusa.
Pustite mašti  na volju i napravite  slatke hrskave zanimacije po svom ukusu










No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...