Thursday, 14 December 2017

Posne kocke sa kesten pireom






             Ukusan kolač za  slavlja u dane posta. Ovo je bila  moja rodjendanska poslastica.
Potrebno je za koru
200 grama šećera
3 dl. kisele vode
1 d.ulja 1 kašičica sode bikarbone
2 kašike džema od kajsija
300 grama brašna

Fil
3oo grama mlevene posne plazme, može i običan posni keks
2 dl gustog soka od kajsije ili breskve
250 grama kesten pirea
100 grama margarina
150 grama šećera u prahu
2 dl soka za prelivanje kore

za glazuru
250 grama posne čokolade

Umutiti  šećer sa kiselom vodom, uljem, džemom i sodom bikarbonom. kada masa postane ujednačena, dodati brašno. Mešajte lagano i vodite računa da u testu ne ostanu grudvice.
Pleh vel.30x20 obložite pek papirom, sipajte testo. Protresite pleh da se testo svuda izjednači.
Pecite na 200 stepeni dvadesetak minuta.
Izvadite pečenu koru i prenesite je na služavnik gde ćete je filovati.


Pripremite fil tako što mleveni keks prvo natopite sokom, zatim dodate kesten pire, sve mešanjem izjednačite.
Posebno umutite margarin sa šećerom u prahu, dodate prethodnoj masi. Mikserom ili žicom mešajte dok masa postane penasta.
Pečenu koru prelijte sokom, izbockajte čačkalicom da lepo upije. Preko rasporedite fil. 


Otopite čokoladu sa 3 kašike ulja, prelijte preko fila. Sačekajte da se ohladi. Kolač secite u obliku 
kocki ili štangli


Od pripremljene mase za koru, mogu se ispeći dve korice u manjem prehu i filovati istim filom kao torta





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...