Ovo ukusno jelo je delo moga sina Dragana, prvi put je spremao patlidžan na ovaj način, i jako nam se dopalo.
Može se pripremati u vreme posta, sa posnim kačkavaljem
Potrebno je
2 srednja plava patlidžana
200 grama kačkavalja
3 sveža paradajza
soli po ukusu
3 kašike maslinovog ulja
nekoliko čena belog luka
malo sušenog ili svežeg bosiljka
Plavi patlidžan operite, odsecite peteljku i isecite na tanke šnite. Posolite ih i ostavite 1/2 sata da otpuste gorčinu i omekšaju
Kačkavalj isecite na dugačke tanke šnite, ocedite patlidžan pa na svaku šnitu patlidžana stavite kakavalj
podmažite posudu u kojoj ćete peći rolnice, sad lagano od patlidžana sa kačkavaljem formirajte rolnice i redjajte u posudu
Oljuštite paradajz, izblendirajte ga sa bosiljkom i belim lukom, dodajte malo soli
Prelijte ovako pripremljen paradajz preko rolnica, odozgo prelijte preostalo maslinovo ulje
Stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni i pecite dok patlidžan ne upije sok paradajza
Služite toplo uz salatu od krastavaca, ili neku po vašoj želji
Pravi je specijalitet uz domaću pogaču, koju je Dragan, takodje umesio, meka i mirisna kao duša
Kad vidim kako dobro izgledaju, odmah bih ih napravila!
ReplyDelete