Sunday 1 March 2015

Posne sarme sa semenkama i orasima






Za ovo ukusno posno jelo, koje je pravi specijalitet za dane posta, potreban Vam je sledeće:

  • 15 srednjih listova od kiselog kupusa
  • 4 glavice crnog luka
  • 1 koren šargarepe
  • 1/2 korena celera
  • 200 g pirinča
  • 150 g pečenih semenki suncokreta
  • 100 g mlevenih oraha
  • 1 kašičica soli
  • malo mlevenog bibera
  • 2 lista lovora
  • 2,5 dl ulja
  • 1 kašika sušenih začina
  • 1 kašičica aleve paprike
  • Luk usitniti u blenderu, šargarepu i celer narendati. Staviti ulje 2 dl u tiganj i zagrejati dodati crni luk, malo dinstati da dobije staklasti izgled, dodaj šargarepu i celer, još malo prodinstati. Oprati pirinač pa ocedjen dodati u tiganj da se proprži sa lukom. Na kraju dodati samlevene semenke suncokreta i mleveni orah. Sve promešati i na kraju posoliti, dodati suve začine, biber i alevu papriku. Ostaviti 1 kašiku mlevenih semenki suncokreta za preliv sve lepo sjediniti. Listove za sarmu očistiti od zadebljanja da bi se lakše skuvale i zavile sarme. Stavljati fil i zavijati sarme. Podmazati šerpu i redjati zavijene sarme. Izmedju staviti list lovora. Naliti vodom da oblije sarme. Prethodno svaku sarmu izbosti oštrim nožem da bi se lakše skuvao pirinač. Sarme prekriti lišćem kupusa i poklopiti šerpu. Kuvati sat vremena na tihoj vatri.

  •        



Pred kraj kuvanja napraviti zapršku od o, 5 dl ulja, kašike mlevenog suncokreta i malo aleve paprike. Preliti zapršku preko sarme i kuvati još desetak minuta. Služiti tople. Dobrog su ukusa i hladne.











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...