Tuesday 9 October 2018

Cvetna zimska salata














                        





Kod mene je sve u znaku cveća i boja, tako i ova ukusna, puna vitamina salatica. Sve je iz moje bašte. posebno sam ponosna na to.

Za ovu salatu mi je bilo potrebno
1kg. paprike u raznim bojama
1/2 kg krastavca
1/2 kg šargarepe
1/2  kg zelenog paradajza
300 grama kiselih jabuka
200 grama koren celera
1,5 kašika soli
3 kašike smedjeg šećera
1 dl jabukovog sirćeta

Dobro operite povrće, samo celer oljuštite, secite u oblicima po Vašoj želji.


Ja sam krastavce i šargarepu sekla na krugove, celer i jabuku i zeleni paradajz na trouglove a papriku na štapiće. Cvetiće sam vadila modlama za kolače.
U ovako pripremljeno povrće dodati sve gore navedeno, so, šećer i sirće. Ako volite začine, možete dodavati. Ja nisam dodala ništa od začina.
Sve drvenom varjačom dobro promešati, poklopiti i ostaviti u frižider da prenoći.





Sutradan sve pakujte u tegle sa metalnim zatvaračima. Pritiskajte kašikom da što više povrća stane u teglu. Ja sam sve spakovala u dve tegle od 1,5l.  Pritisnite plastičnim rešetkama i ako je potrebno  nalijte sokom koji je ostao u šerpi.




Tegle zatvorite metalnim zatvaračima. Podrazumeva se da tegle i zatvarači moraju biti dobro oprani .
Pasterizujte na tradicionalni način. Na dno lonca, stavite truleks ili običnu pamučnu salvetu. Poredjajte tegle, nalijte hladnom vodom, do poklopca i stavite na vatru. Od trenutka vrenja, pustite da vri pet minuta. Ostavite da se ohladi u loncu



Salatu prilikom korišćenja prelijte uljem, za vreme posta na vodi, ovo je odlična hranljiva  salata

Ovde je druga kombinacija, osnova je kupus, ostali sastojci su šargarepa, paprika u zelenoj, žutoj i crvenoj boji Jabuka  i dunja. Možete praviti ovu salatu sa povrćem i voćem po Vašem ukusu




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...