Za ove ukusne sočne baklave potrebno je
12 komada kora za baklavu
200 grama mlevenih oraha
100 grama mlevenih lešnika
100 grama plazma keksa
100 grama smedjeg šećera
0,5 dl ulja
za preliv
250 grama meda
3,5 dl vode
sok od 3 pomorandže
Pomešajte sve suve sastojke,šećer, orahe, lešnike i plazmu. Pripremite kore, za jedan rolat potrebne su dve kora. Raširite koru, prelijte je sa malo ulja, preko nje stavite drugu koru i nju takodje prelijte uljem. Rasporedite ravnomerno fil po celoj kori, na ivici kore, koja je prema vama stavite više fila, kao na slici
Lagano počnite od ivice na kojoj je rasporedjeno više fila, da motate rolat. Tako pripremljen rolat stavite u podmazan pleh. Nastavite tako dok utrošite sav pripremljeni materijal. Rolate prvo čačkalicom izbockajte celom dužinom i premažite mešavinom vode i ulja. Zagrejte rernu na 180 stepeni i pecite rolate petnaestak minuta.
Pripremite sirup tako što ćete u posudu sipati med i sok od pomorandže, promešati dok se med malo opusti i sjedini sa sokom, zatim dodati mlaku vodu i nastaviti mešanje dok se sav med ne otopi.
Ovim sirupom preliti baklave odmah kada ih izvadite iz rerne.
Sipajte prvo polovinu sirupa, sačekajte da kore upiju, zatim dodajte i drugu polovinu. Okrenite kore, kako bi se i gornja kora lepo utopila u sirupu.
Secite baklave u parčiće veličine, po vašoj želji. Poslužite, prelepog su ukusa , sočne i mirisne