Wednesday 4 May 2016

Dobro jutro-Pogača









Za ovu pogaču  potreban vam je sledeći materijal

600 grama brašna
3 dl mleka
2 komada jaja
                                      

0,5 dl ulja
1/2 parčeta kvasca
kašičica šećera
malo soli, po ukusu
150 grama margarina za mazanje *Dobro jutro*
malo lanenog i susamovog semena za posipanje


                


U mlako mleko dodajte šećer, jedno jaje i 1 belance, sve sjedinite, dodajte kvasac, otopite ga, pa dodajte ulje. Brašnu dodajte so, promešajte i pripremljenom masom sa kvascem zamesite testo. Prekrijte folijom i na toplom mestu ostavite petnaestak minuta da naraste.




Naraslo testo premesite, podelite u pet jufkica. svaku razvijte što više možete i premažite margarinom. Zadnju  ne premazujte.
Razvijte, veliku koru i po sredini odsecite traku, kao na slici
dobijenu traku umotajte kao rolat i stavite je na sredini pleha ili podmazane šerpe u kojoj ćete peći pogaču


Od preostalog razvaljanog testa isecite 15 većih trouglova.
Oblikujte od njih kiflice. Deset zrakasto rasporedite u šerpi, ostale pet presecite po sredini i njima popuniti praznine izmedju kifli, širi kraj okrenite prema stranici šerpe, kao na slici

Sredinu posuti lanenim semenom a ostatak susamom, ostaviti pogaču da malo naraste i peći je u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Posle desetak minuta, temperaturu smanjiti na 180 i peći još petnaestak minuta dok pogača porumeni. 



Prekrijte je platnenom salvetom i ostavite da *odmori*


















                                

Špargla sa belim lukom i pavlakom








Možda niste znali da Šparglu zovu kraljevsko povrće, odličan je čistač organizma. Kod nas se slabo gaji i priprema jer nismo dovoljno upoznati sa njenim sastojcima i lekovitim svojstvom.
Imam je godinama u bašti, danas sam je pripremila ovako, i  bila je jako ukusna

Potrebno je 300 grama mlade špargle
1 kašika maslinovog ulja
malo soli
 3-4 češnja belog luka
1 dl kisele pavlake





Šparglu operite i stavite u zagrejan tiganj, protresite tiganj, kako biste podjednako propeckali šparglu.

Kada je špargla *grilovana*, dodajte malo soli i kašiku ulja, promešajte malo, zatim dodajte, seckan beli luk i još nekoliko minuta propržite.



Sipajte šparglu na tanjir za posluživanje, sačekajte neko vreme da se prohladi


Preko prohladjenih špargli prelijte umućenu kiselu pavlaku i poslužite. 
Prelepog je ukusa i mirisa koji joj daje beli luk




















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...