Saturday, 5 October 2019

Kanelbular slatko cimet pecivo







Ovo pecivo prelepog ukusa napravila sam po receptu Nenada Gladića. Recept sam pronašla na njegovoj stranici Lepi brka-gastronomad.
Zadovoljna sam ukusom i izgledom, nije kao njegovo, ali to nisam ni očekivala. Nenad Gladić je vrhunski kuvar, iako  imam dosta godina, još učim.
Testo sadrži suvi kvasac, ja nisam baš vešta sa njim, jer ga ređe koristim. Možda bi moje pecivo bolje uspelo da sam upotrebila svež kvasac.
Sledeći put, mesiću sa svežim kvascem

Za ovo pecivo je potrebno

Testo
600 g brašna
2,5 dl mlakog mleka
1 jaje
1 kesica suvog kvasca
1 kašičica soli
120 g maslaca na sobnoj temperaturi
100g šećera
Fil
200 g maslaca na sobnoj temperaturi
100 g rafinisanog šećera
100 g žutog (nerafinisanog šećera)
1 puna kašika cimeta
Za premazivanje
1 jaje
1 dl mleka
prstohvat soli
Sirup od šećera
100 g šećera
1 dl vode

U mako mleko dodati malo šećera i kvasac. Ostavite na toplom mestu da malo nadodje
U veću posudu za mešanje sipajte brašno i so.
U drugu posudu stavite šećer i maslac i mešajte mikserom dok se ne sjedine, nakon toga dodajte jaje i nastavite mešanje sve dok se ne dobije ujednačena masa.
Kada  kvasac naraste sipajte ga u posudu sa brašnom i dodajte smesu sa maslacem i šećerom.
Dobro promešati mikserom ili umesite rukama dok se ne dobije meko testo koje se ne lepi za ruke.


Ostaviti pokriveno najlon kesom na toplom mestu barem 1h, da testo naraste.
Kada je testo naraslo lagano ga premesite i staviti u frižider prekriveno  folijom na barem 1h,
Za to vreme napravite fil tako što pomešate sve sastojke i ostavite da stoji na sobnoj temperaturi.
Po radnoj površini pospite brašno, pa testo iz frižidera razvijte oklagijom u obliku pravougaonika, debljine 4mm. Premažite testo sa 3/4 fila, preklopite i ponovo premažite ostatkom fila. spojite lagano stranice da fil ne curi

Testo oklagijom lagano rastanjiti u obliku pravougaonika debljine oko 9 mm. Testo iseći na trake debljine oko 1 cm. Svaku traku uvrnuti da se dobije spirala i umotati u „čvor“ po želji.


Svaki „čvor“ staviti na pleh predhodno obložen papirom za pečenje i ostaviti da raste oko 40 minuta.

Pre pečenja premazati jajetom umućenim sa mlekom. Peći u rerni zagrejanoj na 250°C stepeni 10 minuta.
U šerpu  sipati vodu i šećer za sirup i kuvati oko 10 minuta dok se šećer ne otopi.Nakon pečenja vruće pecivo premazati sirupom i ostaviti da se ohladi.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...