Wednesday 21 September 2016

Sendvič pita







Za ovu ukusnu brzu pito,potrebno vam je

2 dl mleka,                                                       za fil je potrebno
 0,8 dl ulja                                       150 grama šunke ili bilo koje salame
2 kašike kisele pavlake                               150 grama sira ili kačkavalja
2 jaja                 
300 grama brašna
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
10 gr. kvasca




Mleko, šećer i kvasac sjedini u dubljoj posudi pa dodati jednu kašiku brašna, sve dobro promešati, prekriti salvetom ili folijom i ostavi desetak minuta na toplom da kvasac nadođe. U vanglicu za mešenje sipati brašno, umešati so, dodati jaja i ulje i nadošli kvasac, pa mikserom sve umutiti da se dobije ujednačena masa. Manju činiju ili pleh nauljiti i posuti brašnom, sipati polovinu testa, preko poređati salamu, preko salame narendati ili izmrviti sir.


Preko rasporediti preostalo testo, ja sam kašikom sipala, voditi računa da testo prekrije fil.





Odozgo posuti susamom ili bilo kojim semenkama. Staviti u zagrejanu rernu na 220 C i peći dok porumeni. Pećenu pitu prekriti i ostaviti da se malo prohladi, seći na kocke i služiti.
















Zeleni paradajz i šargarepa u tegli






  • 1,5 kg zelenog paradajza
  • 3 korena šargarepe
  • 5 kašika šećera
  • 1,5 dl alkoholnog sirćeta
  • 2 kašike soli


Paradajz i šargarepu dobro oprati. Šargarepu oljuštiti, paradajzu odstraniti peteljku. Iseći ga na deblje krugove, šargarepu iseći na trake ili prutiće, po želji.

Preko pripremljenog povrća preliti sirće, dodati so i šećer i lagano promešati. Prekriti platnenom salvetom i ostaviti pola sata da malo omekša. Pažljivo ređati u teglu, koja se može zatvoriti metalnim poklopcem.


Kada napunite teglu, ako je veća jednu, ako nemate veću onda u više manjih tegli, prelijte sokom koji je povrće pustilo. Tegle dopunite hladnom vodom i dobro zatvorite.

Uzmite veći lonac, na dno stavite *trulekx* krpu, preko krpe tegle i nalijte vodu da prekrije poklopac. Stavite na vatru, ostavite da vri 15 minuta, od početka vrenja. Ostavite u loncu da se tegle ohlade. Služite preliveno uljem i seckanim belim lukom. Vek trajanja-neograničen.












































































Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...