SREMUŠ ROLNICE
Sremuš ili kako je drugačije zovemo divlji luk, je jako lekovita biljka. Javlja se u rano proleće
u bukovim šumama. Najbolje je koristiti ga u svežem stanju. Kažu da snižava krvni pritisak, smiruje kašalj i pročišćava krv.
Zovu ga još i Medvedji luk, jer priča kaže da ga medvedi rado jedu u rano proleće posle zimskog sna.
Najbolje je jesti ga u svežem stanju jer termičkom obradom gubi 2/3 svojih lekovitih svojstava.
Dobar je kao salata u kombinaciji sa mladim listom maslačka i zelenom salatom
Za ove rolnice potrebno vam je
10-15 lista sremuša
200 grama sitnog sira
1 dl kisele pavlake
4-5 listića rukole
1 kašika maslinovog ulja
Sjediniti sir i pavlaku, dodati na komadiće iskidane listiće rukole, maslinovo ulje i ako je potrebno po ukusu soli.Sve promešati da dobijete lep namaz
List sremuša premažite dobijenim namazom, masnu stranu sremuša ostavite spolja
Zavijte lagano u obliku rolnice