Ukusna štrudla za koju vam je potreban sledeći materijal
Za testo
500 grama brašna
2 komada jaja
50 grama smedjeg šećera
1/2 kocke kvasca
1 dl kisele pavlake
0,5 dl ulja
2 dl vode
rendana kora od 1/2 limuna
Za premazivanje testa 100 grama maslaca ili margarina
Za fil
1/2 kg svežh smokava
150 grama mlevenih lešnika
50 grama smedjeg šećera
Prosejati brašno napraviti udubljenje, razbiti jaja, dodati ulje, pavlaku i narendanu koru limuna. U mlakoj vodi rastopiti šečer i kvasac i time zamesiti glatko testo, koje se ne lepi za prste.
Kada testo nadodje, premesiti ga, razviti koru u obliku pravougaonika i premazati maslacem. Preklopiti kao na slici i ostaviti petnaestak minuta da *odmori*
Razviti koru u obliku pravougaonika, zatim preko nje posuti lešnike i šećer, na ivici kore poredjati smokve koje ste oprali i samo prepolovili. Preko njih posuti još lešnika i uviti koru.
Uvijenu štrudlu staviti u dugačak kalup za štrudle, premazati maslacem,viljuškom izbockati koru i posuti smedjim šećerom. Ostaviti neko vreme da naraste a zatim ispeći u rerni na 220 stepeni, dok porumeni.
Pečenu štrudlu prekriti platnenom salvetom, ostaviti da se ohladi zatim seći na željene komade posuti smedjim šećerom i služiti