Wednesday 17 October 2018

Pekmez i sok od mušmula












Uskoro će i mušmule, to je voće koje poslednje sazreva, krajem godine, Najsladje su u novembru mesecu, kada ih *malo oprlji* slana.

Ja sam prošle godine pravila ovaj pekmez, ako ih budem imala, praviću i ove godine. Odličan je, podseća na džem od šipka.

Potrebno je
1 kg gnjilih-mekanih mušmula
400 grama šećera
4 dl vode

Mušmule oprati i oljuštiti. Zajedno sa košticama stavljati u šerpu u kojoj će se kuvati. Ovako pripremljene mušmule naliti vodom i staviti na vatru. Pustiti samo da proključa.



Skloniti sa vatre i ispasirati. U dobijenu ispasiranu masu sipati šećer i staviti na vatru da se kuva. Povremeno promešati, kada u šerpi ostaje trag od varjače, izvaditi na tacnu i proveriti da li je dovoljno skuvano. Kuva se oko četrdesetak minuta.


Pripremiti teglice, zagrejati ih i odmah sipati vruć pekmez. Zatvoriti metalnim zatvaračem i utopliti. Ostaviti da se ohladi. Ohlađeno ostaviti na stalno mesto boravka.



Pekmez je stvarno prelepog, jedinstvenog ukusa. Boja podseća na pekmez od šipka. Mušmula je jako zdrava voćka, preporučujem da napravite ovaj pekmez i uverite se u moje reči.




Možete i sok napraviti, ako u proprasiranu masu od mušmula dodate vode, do gustine koju želite, šećer takodje dodate po ukusu i 1/2 kesice limuntusa.
Pustite da provri i sipate u manje flašice. Dobro utoplite i ostavite da se tako ohladi. Prelepog je ukusa.













Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...