Friday 29 April 2016

Korpa za Vaskršnja jaja










Sastojci:

oko 500 grama brašna
3 dl. mlake vode
1 kašičica soli
1 prašak za pecivo
1 kesica kajsija prehrambene boje 
1 kesica zelene prehrambene boje





U brašno umešati so i prašak za pecivo i kesicu kajsija boje. Mlakom vodom zamesiti testo da se ne lepi za prste. Ako je potrebno dodajte još brašna.
Podelite testo na dva dela. U drugi deo dodajte zelenu boju, izmesite testo sa bojom da dobijete lepo zeleno testo. Od testa kajsija boje napraviti 9 jufkica, tako uraditi i sa testom zelene boje.
Od svake jufkice napraviti valjčiće, dužinu morate odrediti prema veličini posude -činije koja će vam služiti kao kalup za korpu.
Činija mora da bude od materijala koji se ne topi da bi ste korpu mogli da ispečete u rerni.



Činiju staviti u veći pleh i okrenuti naopako, premazati je uljem pa kao na slici preko činije poredjati osam valjčića, naizmenično. Od preostalih valjčića plesti polako, pažljivo korpu. Isplesti i dršku korpe od preostala dva valjčića. Staviti u zagrejanu rernu na 250 stepeni, smanjiti temperaturu posle 10 minuta na 220 stepeni i peći još petnaestak minuta.
Korpu ostaviti da se prohladi sa činijom, onda je lagano odvojiti od činije










Ovu korpu pravila sam za Uskrs 2014 godine, recept postavljam sada, aktuelna je i danas


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...