Sunday 4 February 2018

Kocke sa rogačem-bez glutena







Prvi put koristim rogač u svojoj kuhinji, prvi put jedem kolač sa rogačem. Samo sam slušala iskustva drugih,   dopada  mi se njegov specifični ukus. Sigurno ću uskoro isprobati neki novi recept sa rogačem.

Za ove kocke potrebno je

3 komada jaja
50 grama smedjeg šećera
0,5 dl ulja
0,5 dl mleka
3 krupnije jabuke
100 grama suvog groždja
200 grama mlevenog rogača
1 prašak za pecivo
3 kašike speltinog brašna

Za glazuru
200 grama bele čokolade
3 kašike ulja
50 grama crne čokolade

Suvo groždje potopite kratko vreme u toploj vodi da omekša. Jabuke oljuštite i narendajte na sitno rende.
Umutite prvo žumanca sa šećerom, dodajte ulje i mleko. Posebno umutite belanca u čvrst sneg, pa lagano mešajući dodajte u žumanca. Zatim dodajte rendane jabuke, suvo groždje , rogač i na kraju brašno kome ste dodali prašak za pecivo. Sve mešanjem sjedinite. sipajte u pleh veličine 30x20 koga ste obložili pek papirom. Rernu zagrejte na 180 stepeni i pecite 25-30 minuta.



Pečen kolač izvadite iz rerne. Ostavite da se malo prohladi. Za to vreme otopite belu čokoladu sa uljem i prelijte preko kolača. Dok je razlivena čokolada još topla, odozgo narendajte crnu čokoladu na sitno rende.






Secite kolač u oblicima po Vašoj želji, kada se čokolada stegne.

Prijatno



Рогач (Ceratonia siliqua) је зимзелено дрво или жбун из породице бобова  пореклом из Медитерана. Карактеристична врста свезе Oleo-Ceratonion Br.-Bl. Гаји се од давнина, а цењена је због својих плодова. Подноси зимске температуре, као и агруми, до -6 °C. Позната је још и под називом „хлеб светог Јована“, јер се, по предању, Јован Крститељ њоме хранио док је живео у пустињи.[

Ovako izgleda plod Rogača





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...