Thursday 12 March 2015

LEPEZA KIFLICE


LEPEZA KIFLICE






  • 500 ml mleka
  • 2 dl ulja
  • 2 jajeta
  • žumance
  • 2 kašičice šećera
  • 2 kašičice soli
  • 20 g kvasca
  • oko 1 kg brašna
  • 200 g sira
  • 150 g margarina




U mleko dodati šećer i kvasac i sjediniti, dodati ulje i 2 jajeta. U brašno umešati so pa dodati prethodnu masu i umesiti glatko mekano testo. Ostaviti na toplom da nadodje. Premesiti testo i odvajati loptice. Veličinu odredite sami, kolike kifle želite da budu, manje ili veće. Svaku lopticu oklagijom razvucite u elipsasti oblik. Na jednu polovinu stavite parče sira i po dva manja parčeta margarina. Drugu polovinu nožem isecite kao lepezu. Trake širine prsta.


Sada  polako formirajte kiflicu od fila pa prema trakastom delu.


Kifle redjajte u podmazan pleh. Premažite ih žumancetom. Ako vam je preosatao margarin rasporedite komadiće oko kiflica. Prekrijte pleh i ostavite malo da narastu. Pecite oko 20 minuta na 220 stepeni.

BADEMOVO MLEKO

BADEMOVO MLEKO
 Priprema se brzo, prijatnog je ukusa, u vreme posta može se koristiti
za pripremu pogača, kolača, palačinki umesto kravljeg mleka





       
Za pripremu ovog mleka potrebno je

100 grama badema
 3 dl. vode


Badem preliti hladnom vodom i ostaviti bar dva sata da odstoji u vodi



Posle tog vremena oljuštiti bademe



Oljuštene bademe staviti u čoper-blender i dodati 1 dl vode. Blendirati bademe 2 minuta, onda dodati još 2 dl vode i blendirati još dva do tri minuta. Dobijenu masu procediti kroz cednjak preko koga postavimo gazu. Dobijenu pulpu od badema koristite u salatama umesto sira. Probajte, ja sam  zadovoljna 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...