Friday, 12 October 2018

Groždje i ljute papričice u tegli







Za sve gurmane, koji vole slatkoljute ukuse. Ako niste do sada probali ovakvu zimnicu, probajte sada. Još ima groždja i ljutih papričica

Za 2 tegle od 720 grama, potrebno je
1 kg belog groždja, sa čvrstim zrnom
200 grama ljutih papričica
2 kašičice soli
4 kašike šećera
60 millitara belog sirćeta
vode po potrebi


Operite groždje,očistite ga od peteljki, vodite računa da svako zrno ostane celo.




Ljute papričice takodje operite i odsecite im drške, takodje vodite računa da papričice ostanu cele.





Slažite naizmenično groždje i papričice. Vodite računa da se lepo složi, kako biste napakovali što više  u tegli.
Tegle napunite do ruba. U svaku teglu sipajte po 1 kašičicu soli, 2 kašike šećera i 30 mililitara sirćeta.
Tegle nalijte  hladnom vodom da prekrije groždje. Zatvorite metalnim zatvaračem i pasterizujte.
Ja ove manje tegle do 720 grama pasterizujem u mašini za sudove. Podesim mašinu na najvišu temperaturu.
Možete pasterizovati  na klasičan način u loncu, tako što na dno locna postavite truleks ili kuhinjsku krpu, preko nje poredjate tegle. Nalijete hladnom vodom do poklopca i pustite da vri. Najviše 5 minuta od početka vrenja.
Ostavite da se tegle ohlade u loncu. Hladne tegle obrišete i odložite na hladnom mestu do upotrebe.






Kada teglu otvorite i počnete sa upotrebom, držite je u frižideru, jer nema konzervansa.











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...