BUKOVAČA
sa mladim crnim lukom iz rerne
U svom sastavu bukovača ima niz vitamina: B, D, C, K, proteine, mineral-jod, selen, natrijum, kalijum, cink, fosfor, gvožđe. Pored toga, sadrži i hlorofil koji ubrzava regeneraciju ćelija. Zbog ovih osobina bukovača pokazuje dejstvo u borbi protiv visokog pritiska, povišenog nivoa holesterola i infekcija i oslabljenog imuniteta.
Naš komšija gaji bukovaču za prodaju na veliko, ali uvek se nadje i za komšiluk, zato je vrlo često na našem jelovniku. Pripremamo je na razne načine, ovaj koji vam sada prikazujem je najjednostavniji.
Najukusniji su šeširići, nožice koristim za čorbice i supe
Za pripremu vam je potrebno
1/2 kg sveže Bukovače
soli po ukusu
2 struka mladog crnog luka
malo svežih listića majčine dušice
1 kašika maslinovog ulja
Bukovači odsecite *nožice* pa šeširiće rasporedite u
pleh koga ste prethodno obložili pek papirom. Crni luk isecite na komadiće
pa pospite preko bukovače, posolite po želji.
Pleh prekrijte folijom i stavite u zagrejanu rernu da se prodinstaju ispod folije petnaestak minuta.
Sklonite foliju i još pet, šest minuta zapecite.
Služite tople prelivene maslinovim uljem i
Uz njih dobro dodju masline, salata od krastavca ili paradajza
Ako postite na vodi, nemojte ih prelivati uljem
Ovako pripremljene bukovače, prelepog su ukusa, drže sitost, što je veoma važno, pogotovu
u dane posta.
Sigurna sam da će vam se dopasti