Monday 23 May 2016

RUŽA -pogača







Divna, mirisana, kao duša mekana pogača

Za ovu pogaču potrebno vam je da pripremite

700 grama brašna
3 komada jaja
1 dl ulja
2 dl. mleka
 1 dl vode
Soli po potrebi
Parče kvasca
1 kašičica šećera
5o grama margarina za mazanje

U mlako mleko dodati šećer i kvasac i otopiti, zatim dodati dva jaja i 1 belanac, žumanac ostaviti za premazivanje pogače. Sve promešati, pa dodati ulje, tom pripremljenom masom zamesiti testo. prekriti folijom i na toplom ostaviti dvadesetak minuta da nadodje.

Nadošlo testo premesiti i razviti koru debljine prsta. Čašom ili modlom vaditi krofne




Na sredini šerpe napraviti ružu od tri krofne. Ostale krofne redjati  pored stranice šerpe. Ispod prve krofne postaviti jednu kuglicu od testa kako bi se krofna držala uspravno. Svaku krofnu premazati kašičisom margarina za mazanje i tako završiti krug
Na isti način poredjati krofne  i zatvoriti i drugi krug
Umutiti žumance i četkom premazati pogaču


Ostaviti još dvadesetak minuta da naraste. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20-25 minuta












Služiti toplu pogaču uz dodatke po vašem ukusu






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...