Thursday, 5 September 2019

TIKVENIK











Tikve, 
bundeve, ludaje, pečenke, razna imena za razne vrste bundeva. Upravo je njihova sezona. Greota je ne napraviti tikvenik  i ne osetiti ovaj izvanredan ukus.
Ja sam koristila onu najobičniju tukvu, kod nas je zovu svinjska tikva, jer njome hrane svinje, a semenke peku za grickanje.
Ja sam dodala i suvo groždje i skroz ga *upropastila*
Ako volite tikvenik, napravite ga ovako

Potrebno je
1/2 kg kora 
600 grama narendane bundeve
100 grama suvog groždja
1 dl. ulja
2 kesice vanilin šećera
100 grama šećera
šoljica kisele vode
prah šećer za posipanje, po potrebi


Narendajte bundevu, dodajte, šećer, vanilin šećer i suvo groždje koje ste prethodno potopili u mlakoj vodi.
Sve promešajte da se sastojci sjedine.
Raširite kore, premažite koru uljem, preklopite je po sredini i ponovo premažite. Rasporedite po tako presavijenoj kori, 3 kašike pripremljenog fila, prelijte  kašikom kisele vode i urolajte.
Tako uradite sa preostalim korama i filom. 
Ređajte rolate u podmazan pleh.
Premažite ih sve mešavinom kisele vode i ulja.
Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15-20 minuta


Pečenu pitu prekrijte platnenom salvetom i ostavite da se malo prohladi.
Prohlađenu pitu secite na parčiće željene veličine


Pospite šećerom u prahu i sladite se



Prijatno




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...