Sunday 27 March 2016

Kupusnik sa heljdinim korama



Kupusnik sa heljdinim korama


















 Zrno heljde je vrlo bogato hranljivim sastojcima, mineralnim solima i vitaminima.  Od mineralnih sastojaka najviše ima kalijuma, fosfora i kalcijuma, a nisu zanemarljive ni kolicine magnezijuma, natrijuma i gvožda.Odlična je za pamćenje i koncentraciju. Snižava pritisak, leči arteriosklerozu i zatvor. Delotvorna je i u lečenju bolesti pluća i bubrega.  Kada znamo sve vrednosti heljde ,onda je potrebno koristiti je u ishrani, što  češće.


Za ovu pitu potrebno je
500 grama heljdinih kora
600 grama sitno narezanog kiselog kupusa
100 grama šampinjona
1 dl. ulja
2 šoljice vode
malo bibera
Sitno narendani kupus staviti u posudu,preliti uljem i jednom šoljicom vode ipustiti da se dinsta petnaestak minuta. kada kupus omekša, skloniti sa vatre, prohladiti i dodati biber po ukusu.


Preseći kore na pola po dužini. Na svaku koru staviti po dve kašike fila i uvijati male gibančiće.Redjati ih u podmazan pleh.Gotovu pitu pokvasiti mešavinom vode i malo ulja.  Zagrejati rernu na 200 stepeni i pecite pitu dvadesetak minuta dok porumeni. Pečenu pitu prekriti platnenom salvetom, sačekati da se malo prohladi i služiti. U vreme posta uz nju dobro pristaje posan dimljeni kačkavalj.. 








 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...