Sunday 28 August 2016

Vrćeni krompiri u zemljanom djuveču






Ovo je staro srpsko jelo koje su spremale naše bake i majke u vreme posta

Potrebno je
 600 grama belog krompira srednje veličine
200 grama crnog luka
1 manji paradajz
manja šoljica pirinča
1 glavica belog luka
1 dl ulja, dobro je maslinovo
soli po ukusu
malo aleve paprike
biber


Crni luk oljuštite, isecite na rebarca i stavite na tihoj vatri da se dinsta. Najbolje je ako imate *smederevac*, pa se lagano krčka. 
Dok se luk dinsta, očistite krompir i pažljivo nožem izdubite krompire. Podmažite djuveč uljem i poredjajte krompire.
U dinstani luk dodajte, narezan paradajz, pirinač i krompir koji vam je ostao od dubljenja-vrćenja. Prodinstajte sve još pet minuta, dodajte malo soli, bibera i aleve paprike.


Ovim filom napunite krompir, pospite sve sitno seckanim belim lukom. nalijte pažljivo vodom, prekrijte listovima svežeg kupusa i stavite da se krčka na plotni *smederevca*


Neka se  tako krčka tridesetak minuta, onda premestite u zagrejanu rernu i zapecite krompire


Poslužite toplo, meni je najsladje uz belolučene paprike ili uz salatu od krastavca












Ručak od juče






Ovaj ukusan ručak pripremićete za vrlo kratko vreme
Potrebno je
2 manje mlade tikvice
200 grama Batat-slatkog ljubičastog krompira
200 grama pečurki-ja sam koristila bukovaču
1 kašika maslinovog ulja
soli po ukusu
luk vlašac
rukola

Ja imam tu sreću da je svo povrće koje sam koristila iz moje bašte.

Bukovača je izrasla na panju u bašti, mekana, bela kao mleko i odličnog ukusa
Tikvice samo operite, krompir oljuštite i sve narežite na kolutove debljine 1/2 cm. Pečurke samo obrišite, ako je potrebno.

Zagrejte gril tiganj, dodajte maslinovo ulje i kratko sa obe strane grilujte prvo tikvice, zatim pečurke, na kraju krompir.
Krompir morate grilovati malo duže,probajte viljuškom kada je gotov. Povrće slažite u posudu i posolite po ukusu



Pre serviranja po grilovanom povrću pospite vlašac i rukolu.





Poslužite uz salatu po želji















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...